Muziek

Het Eurovisiewatfestival?

Zaterdag is het zover, de 65e editie van het Eurovisiesongfestival met als thema Open Up. Een komische mix van ‘Wat is dit?’ en ‘Hoezo is dit tot in de finale geraakt?’. De nummers dit jaar zijn zoals gewoonlijk ook een komische mix. Een Finse rockgroep die liever de term Violent Pop hanteert en een Duitser die iets vrolijker is dan zou mogen.

De beste acts van dit jaar
Ik ben zelf grote fan van Malta en Zwitserland. Malta brengt met Je Me Casse een leuk popnummer met een plezierig refrein. Het wordt gezongen door de enorm charismatische zangeres Destiny. Ze is nog maar 18 jaar (!) en zingt de pannen van het dak. Zwitserland brengt Tout l’Univers gezongen door Gjon’s Tears. Een zanger met een prachtstem die zingt over hoe je nu moet leven zodat je later geen spijt krijgt. Andere leuke acts zijn onder andere die van Cyprus, Azerbeijan en Griekenland.
Een geval apart is Frankrijk. Met een prachtige song à la Edith Piaf met invloeden van Yann Thiersen en Jacques Brel laat zangeres Barbara Pravi menig hoofden draaien. Voor een keer geen zware bas of gekke technologische muziek, maar een opbouwend meesterwerk dat gebruik maakt van prachtig georkestreerde strijkers. Een nummer dat fragiel klinkt in het begin maar later een en al power wordt.

Waar is België?
The Wrong Place van Hooverphonic vind ik een mooi nummer, en werd op de Halve Finale foutloos gezongen. Kan ook niet anders met Geike Arnaert als zangeres. Ondanks dat ik fan was van Luka Cruysberghs heeft Hooverphonic toch een goede prestatie neergezet. Niet anders dan verwacht. Of het een winnaar is? Dat denk ik niet. Het is nu eenmaal geen catchy popsong. De act zelf is ook niet super ingewikkeld maar wel een beleving. Ietwat donkerder en triestiger dan de rest. Technisch gezien is het volgens Alex Callier toch niet zo makkelijk dan het er uitziet. Dit komt door de choreografie tussen zangeres en cameramensen die perfect moet zitten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is eurovision-2021-rotterdam_m1.jpg

Onpopulaire mening
Ik heb zelf ondervonden dat fan zijn van Oekraïne uit den boze is volgens velen. Het is eens iets anders en ze zingt niet vals, dus ik vind het allemaal prima. Ook Ijsland vind ik for-mi-dabel. Om zo iets onnozel te laten werken heb je skill nodig. En ookal is het niet zo geweldig als hun dansje van de vorig jaar, het is nog altijd schitterend, zeker met die ronde piano!

Top 5
Ik heb zelf een top 5 opgesteld. Het zijn mijn verwachtingen, wat ik zelf leuk vind en een vleugje Belgische hoop.
Onderaan mijn top 5 komt België met The Wrong Place – Hooverphonic. Hier is het beetje Belgische hoop. Een heel mooi nummer dat Geiek Arnaert foutloos zingt.
Op de vierde plaats zet ik Frankrijk met Voila – Barbara Pravi. Even foutloos als Hooverphonic en met een eigen, unieke identiteit.
Als derde zet ik Cyprus met El Diablo – Elena Tsagrinou. Zoals eerder vermeld is het een heerlijke, catchy popsongdie je laat dansen in je zetel.
Op de tweede plaats zet ik Malta met Je Me Casse – Destiny. Dit nummer overtreft El Diablo door het refrein en door het charisma en enthousiasme van de zangeres.
Op plaats 1 zet ik Zwitserland met Tout l’Univers – Gjon’s Tears. Het is een prchtig nummer gebracht door iemand met een prachtige stem.

Nog even afwachten tot de finale op zaterdagavond en dan zal alles duidelijk worden. Dan zullen we weten die de trofee mee naar huis mag nemen en wie zich winnaar mag kronen van het Eurovisiesongfestival 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.