School

Start@K, de West-Vlaamse ondernemers

Voor de module basiskennis statistiek databases en netwerkmodellering ben ik een project begonnen samen met Klaartje De Kegel. De bedoeling van dit project is dat we voor Start@K een database opstarten waar zij alle nieuwe startups van West-Vlaanderen in kunnen bewaren. We kregen dit project aangeboden van onze docent Ann Deraedt, die het aangeboden kreeg van Start@K.

Hoe hebben we gewerkt?
In dit project werkten Klaartje en ik samen om een database aan te maken via Hubspot. Om met Hubspot overweg te kunnen volgden we allebei een cursus via LinkedIn Learning. Zo leerden we de software kennen en kunnen we op een efficiƫnte manier nieuwe contacten en bedrijven toevoegen. Om al wat data voor te kunnen schotelen voegden we zelf West-Vlaamse startups toe. We zochten wie er de touwtjes in handen heeft, hoe we contact met hen kunnen opnemen en of de ondernemer een vrouw was. Dit maakt deel uit van de opdracht die we kregen. Start@K wou graag ook de vrouwelijke ondernemers in kaart brengen om te laten zien dat zeker niet enkel mannen een succesvol bedrijf op kunnen starten.

Wat hebben we gedaan?
Eens dat er data was en alle kolommen ingevuld waren, konden we overgaan naar de 2e stap van het project. de data analyseren, het statistiche deel van het project. We exporteerden de data uit de database als Excelbestand en importeerden die in Knime. Knime is een analytisch platform waar je uit verschillende soorten bestanden informatie kan halen. Die informatie of data kan je dan vervormen of filteren. Die gefilterde data gebruik je dan om de informatie te visualiseren. Je maakt er dus grafiekjes van.

Wat doen we er mee?
We halen de informatie uit 2 verschillende excelbestanden. Een bestand voor de bedrijven en een bestand voor de ondernemers. Voor de bedrijven zochten we naar de sector waarin ze actief waren en welke vennootschapsvorm ze handhaafden. Hiervoor gebruikten we 2 staafdiagrammen. Bij de personen maakten we een taartdiagram voor hun gender om de proporties tussen man en vrouw te kunnen tonen. We keken ook of ze begonnen waren als student ondernemer. Dat wil zeggen dat ze als student al begonnen zijn met hun onderneming of niet.

Hoe hebben we het voorgesteld?
Als eindopdracht voor de leerdoelen te behalen maakten we een videostory waarin we elk apart het project voorstellen. Medestudenten gaven ons op basis van die video feedback en een evaluatie door middel van een online formulier. Ik kreeg vooral positieve feedback op mijn spraak. Ook vonden anderen het leuk dat ik het project voor Start@K kon doen. De Knime workflow was duidelijk uitgelegd en vonden ze het fijn dat ik de data een update gaf om zo de werking aan te tonen. Andere feedback die ik kreeg was dat er sommigen graag het gezicht achter de stem zouden zien, dat ik eventueel alle grafiekjes eens kon overlopen en dat ik dieper had kunnen ingaan op waarom deze data nu eigenlijk nuttig is.

Wat vind ik er zelf van?
Ik ben zelf tevreden met het resultaat. Door een goede samenwerking met Klaartje en op maat gemaakte coaching van Ann denk ik dat we hier een afgewerkt product hebben kunnen leveren. Ik had wel wat moeite met de presentatievideo op te nemen, maar door het voor andere mensen te doen lukte het uiteindelijk wel. Een vervolg hierop met Start@K is uiteraard gegarandeerd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 6064581f577844564e5cada3_Signature_Still_Big-p-5001-1.jpeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.