ChangeNOW Summit Parijs
In mei 2022 kregen we vanuit de opleiding netwerkeconomie de mogelijkheid om de ChangeNOW Summit in Parijs bij te wonen. Dit allemaal in een hal vlak naast de Eiffeltoren en met een zeer breed aanbod aan sprekers, beursstandjes en andere nieuwsgierigheden. Daar zijn er een aantal zeker blijven hangen.
Als eerste een applicatie die ik nog steeds iedere dag gebruik: The Newsroom. De ondernemers hierachter trokken mijn aandacht en stonden te popelen om wat extra uitleg te geven over hun app. The Newsroom is een app waar je elke dag een ‘Morning Brief’ krijgt. ’s Ochtends krijg je 5 nieuwsberichten over topics die je zelf kan kiezen. Ze zijn kort en vertellen vooral de essentie. Je kan er dan op verder klikken om wat extra context te krijgen. Zo kan je bekijken hoe verschillende kranten en/of nieuwswebsites hierover rapporteren en wat de verschillen en gelijkenissen zijn. Bij deze vergelijking staat er ook bij waar op het politieke spectrum de krant of website staat, en wie er meer over rapporteert. Ook is er een plek waar je de historische context van het artikel terug kan vinden.
Ten tweede een panel dat me bij bleef: A Culture Of Peace. In dit panel kwam de Oekraïense pianiste Anna Fedorova langs. Zij richtte samen met Nicholas Schwartz de Davidsbündler Music Academy op in Den Haag, Nederland. Ook richtte ze de Davidsbündler Foundation op, een fonds dat ervoor zorgde dat ze Oekraïense vluchtelingen gratis lessen kon aanbieden, en dat ook hielp met huisvesting te zoeken. Ook speelde ze meerdere benefietvoorstellingen met andere (Oekraïense) muzikanten. Daar haalde ze al meer dan 500.000,- euro mee op. Dat schonk ze allemaal aan humanitaire hulporganisaties.
Als derde het panel gegeven door Kate Raworth, drijvende kracht achter de Doughnut Economy, en oprichter van de Doughnut Economy Action Lab. Haar revolutioonaire blik op onze economie en onze samenleving is iets waar ik sterk in geloof. Ik ben ervan overtuigd dat haar donutmodel de toekomst is van onze samenleving. Onze planeet Aarde heeft een zekere balans nodig om het bestaan van planeet en mens te kunnen verzekeren, en zij heeft het kunnen vastleggen in het Donutmodel. Daar schreef ze ook een boek over dat vertaald werd in meer dan 20 talen en dat blikken verrijkt bij zowel de Verenigde Naties als bij Paus Franciscus. Kate Raworth geeft les aan Oxford University en is professor aan de Amsterdam University of Applied Sciences.